Werkomgeving

Werkgever failliet? Dit kun je verwachten

Geschreven door Juridisch Advies

Gaat je werkgever failliet? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Als het niet lukt om een doorstart te maken, kom je op straat te staan. En waarschijnlijk zul je een heleboel vragen hebben. Krijg ik mijn loon nog uitbetaald? En wat gebeurt er met achterstallig loon en toeslagen? Kan het zijn dat ik nog verplicht moet doorwerken? Dit zijn allemaal vragen waarop je het antwoord niet zomaar zal weten. Daarom zetten wij in deze blog een aantal belangrijke zaken op een rijtje die je moet weten als jouw werkgever failliet gaat.

Surseance van betaling

Als je werkgever het financieel gezien moeilijk krijgt, kan de directie surseance van betaling aanvragen. Dit houdt in dat de werkgever nog wat extra tijd krijgt om geld te verzamelen. Tijdens deze periode wordt er een bewindvoerder aangesteld die verantwoordelijk wordt en werknemers krijgen gewoon hun salaris.

Faillissement

Lukt het je werkgever niet om binnen de periode van surseance van betaling aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen? Dan kan hij zelf een faillissement aanvragen of de schuldeisers kunnen dat doen. Er moeten minimaal 2 schuldeisers zijn om een faillissement te kunnen aanvragen. Het faillissement houdt eigenlijk in dat er een gerechtelijk beslag op het vermogen wordt gelegd.

Ontslagen

Natuurlijk is het voor jou als werknemer ontzettend belangrijk om te weten of je wordt ontslagen. Als het niet lukt om een doorstart te maken of een overname te regelen, worden inderdaad alle werknemers ontslagen. De curator mag dit doen en heeft hiervoor geen ontslagvergunning nodig. Wel moet hij zich houden aan een opzegtermijn van maximaal 6 weken.

Uitkering van het UWV

De curator betaalt de schulden en lonen nog in hoeverre dat kan, maar natuurlijk wil jij al je loon krijgen. Als je een werknemer op basis van een arbeidsovereenkomst bent kom je in aanmerking voor een uitkering van het UWV. Ook personen die gelijk worden gesteld met werknemers en werknemers op basis van managementovereenkomsten komen hiervoor in aanmerking. Meld je dus altijd bij het UWV als je werkgever geen geld meer heeft om je loon te betalen!

Achterstallig loon

Is er sprake van achterstallig loon? Achterstallig loon vorderen is dan een hele logische keuze. Ook in dit geval kun je je melden bij het UWV. Het UWV betaalt namelijk ook achterstallig loon, maar alleen over de laatste 13 weken. Wanneer er sprake is van achterstallig loon, hebben de werknemers recht op een wettelijke verhoging. Ook moet de werkgever vaak de incassokosten betalen. Je kunt ervoor kiezen om juridische hulp in te schakelen, een advocaat kan je namelijk precies uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Verplicht doorwerken

Misschien vraag je je ook af of je kan worden verplicht om door te werken. Een curator kan beslissen of de werknemers door moeten werken na het faillissement. Dit kan maximaal gedurende de opzegtermijn van 6 weken. Het kan dus zo zijn dat je nog moet blijven werken in dienst van de curator.