Carrière

Wat is een CAO?

Geschreven door Juridisch Advies

Een cao, kan je dat eten? Het antwoord is nee, het is ook geen nieuwe ziekte. Eens in de zoveel tijd komt er wat over een cao op het nieuws. Het gaat hierbij om een collectieve arbeidsovereenkomst. In de volksmond zou je dit ook een set van arbeidsafspraken voor een volledig bedrijf of soms zelfs een volledige bedrijfstak kunnen noemen. Hoe het precies werkt, wat je er mee kan en verder kan je lezen in dit artikel.

Een cao is eigenlijk dus niets anders dan een arbeidscontract dat is afgesloten voor een volledige groep werknemers. Hierin kan je dus allerlei afspraken terugvinden die met het werken voor dat bedrijf te maken hebben. Van de verwachte werkzaamheden, tot vakantie-uren. Het loon wordt vaak vastgelegd in schalen en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een reiskostenvergoeding, fietsenplan of een auto van de zaak staan hier vaak in vastgelegd. Hoe een cao tot stand komt kan verschillen per bedrijf of bedrijfstak.

  • Bedrijfstak cao: is een cao die voor een gehele sector geld. De werkgevers worden vertegenwoordigd door een werkgeversorganisatie en de werknemers door een werknemersorganisatie (vakbond). De cao geld dan alleen voor bedrijven en werknemers die bij hun vertegenwoordiging zijn aangesloten. Bijvoorbeeld de schilders cao.
  • Ondernemings cao: is strikt gebonden aan een bedrijf, de cao geld voor een volledige onderneming en wordt dan ook met de onderneming zelf in plaats van met een werkgeversorganisatie afgesloten. Werknemers zijn vaak wel verenigd in een vakbond bij deze cao.

De cao is een onderdeel van het poldermodel, een wereldberoemd economisch model uit Nederland. Onder het mom geven en nemen worden er afspraken gemaakt over de arbeidsomstandigheden. Door dit model is de economische crisis in Nederland eerder voorbij dan in andere landen in de buurt. Toch valt niet iedereen en elk bedrijf onder de CAO, als je op een functie zonder CAO solliciteert dan moet je zelf onderhandelen over je salaris. Belangrijk is dan om je toch te vergelijken met vergelijkbare functies door middel van een  loonwijzer.