De besloten vennootschap of BV kan verschillende voordelen hebben voor u als ondernemer. Of u ervoor kiest om direct bij de start van uw onderneming een BV op te richten of dat u dit op een later tijdstip doet; het is voor iedere ondernemer in Nederland mogelijk om zelf een BV op te richten. Toch komen daar wel wat belangrijke punten bij kijken. In dit blog vertellen wij u daar graag meer over, zodat u alle ins and outs kent als u besluit een BV op te richten.
Niet meer persoonlijk aansprakelijk
Allereerst heeft het oprichten van een BV een aantal voordelen. Het grootste voordeel voor veel ondernemers is dat zij, wanneer ze aan het hoofd van een BV staan, niet langer meer persoonlijk aansprakelijk worden gehouden door een rechter. Dit betekent dat bij schulden of faillissement de ondernemer nooit persoonlijk failliet gaat. Zakelijk en privé zijn dus beter gescheiden, maar let wel: niet volledig. De BV is een rechtsvorm en dus geen persoon. Wat anderzijds ook betekent dat er over bedrijfsopvolging en dergelijke nagedacht moet worden.
Bezoek aan de notaris
Een BV kunt u niet zomaar oprichten en als u besluit om een besloten vennootschap op te richten, moet u hiervoor naar de notaris. Die legt alles voor u en de wet vast in de oprichtingsakte. In die akte staan allerlei belangrijke onderdelen van het bedrijf vermeld. Onder andere wie de aandelen beheert en de grootte ervan, de vestigingsplaats en hoeveel aandelen er precies uitgegeven mogen worden.
Het juiste moment
Het juiste moment om voor een BV te kiezen vraagt om een goede kennis van uw huidige stand van zaken. Maakt u als onderneming niet veel winst bijvoorbeeld, dan is het beter om toch voor de ZZP’er als rechtsvorm te kiezen of dit te blijven. Indien u met uw onderneming veel succes én aansluitend ook voldoende winst boekt, wordt het al een stuk interessanter om een BV op te richten.
De belastingdienst en de BV
Als eigenaar van een BV moet u over de behaalde winst vennootschapsbelasting betalen. Dit is een extra vorm van belasting. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over het de hoogte van deze belasting en welke tarieven er worden gehanteerd.
Tot slot: ken de verschillende rechtsvormen voor uw bedrijf
Er zijn veel verschillende rechtsvormen om uit te kiezen voor uw bedrijf. Wat de beste rechtsvorm precies is, hangt erg af van het soort onderneming dat u heeft. Ons advies? Praat er eens over met een professional. Een fiscaal, juridisch of boekhoudkundig adviseur helpen u vaak al snel op weg en maken u wegwijs in alle rechtsvormen. Deze professionals vormen bovendien een goede sparringpartner om over uw onderneming en de te nemen weg na te denken.