Uncategorized

Een bedrijf overnemen: wat moet ik weten?

Geschreven door Juridisch Advies

Of je nu een startende ondernemer bent of al jaren succesvol ondernemingen runt; het overnemen van een bedrijf kan in verschillende situaties een goede zet zijn in je ondernemerscarrière. Het overnemen van een bedrijf brengt bepaalde voordelen met zich mee. Je beschikt direct over een pand, personeel, een klantenbestand en een uitgebreid netwerk. Maar bij het overnemen van een bedrijf komt het een en ander kijken. In dit blog lees je meer over het kopen van een bedrijf.

Due diligence: het boekenonderzoek

Het overnemen van een bedrijf begint bij een grondige analyse van het bedrijf. In de wereld van overnames en fusies wordt dit due diligence genoemd. In het Nederlands wordt de term boekenonderzoek ook gebruikt. Dit onderzoek is gericht op het controleren van de juistheid van de informatie die jou als koper is gepresenteerd en het in beeld brengen van de kansen en risico’s van het bedrijf dat je wilt overnemen. Dit onderzoek is zeer uitgebreid en gaat verder dan enkel het analyseren van de huidige situatie. De gehele structuur van de organisatie, de cultuur en het klantenbestand worden in een due diligence onderzoek meegenomen.

Wat voor soort overname?

Het overnemen van een bedrijf kan op drie manieren. We beschrijven deze opties hieronder beknopt:

Het overnemen van een familiebedrijf

Neem je het bedrijf van familieleden over? Dan komen daar naast zakelijke belangen ook persoonlijke zaken bij kijken. Je stapt in een bedrijf waar je mogelijk al jaren bij betrokken bent of zelfs mee opgegroeid bent. Dit kan leiden tot een subjectieve blik op de situatie en mogelijke conflicten met andere familieleden. 

Management buy-in

Ga je een bedrijf van buitenaf kopen. Dan spreken we van een management buy-in. Het verkopen van een bedrijf aan een ‘buitenstaander’ komt vaak voor wanneer de huidige eigenaar stopt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. In deze situatie wordt doorgaans een aantrekkelijke prijs gehanteerd. Dat maakt het een interessante optie voor beginnende ondernemers.

Management buy-out

Wanneer een bedrijf wordt overgenomen door een medewerker noemen we dit een management buy-out. Net als bij het overnemen van een familiebedrijf kan dit mogelijk zorgen voor een ingewikkelde situatie. Je bent immers actief betrokken bij het bedrijf dat je gaat overnemen, kent de huidige eigenaar waarschijnlijk erg goed en je komt terecht op een compleet andere positie binnen het bedrijf waar je al jaren gewerkt hebt. Je takenpakket wordt ineens een stuk ingewikkelder. Houd hier dus rekening mee bij het overnemen van een bedrijf waar je werkt.