Financiële zaken Fiscaal

Tips voor de belastingaangifte

belastingaangifte
Geschreven door Juridisch Advies

De Belastingdienst associëren we vaak met het betalen van geld. Een blauwe envelop in de bus brengt zelden goed nieuws. Toch hoeft een belastingaangifte niet zo nadelig te zijn als we soms denken. Er zijn heel wat aftrekposten die lang niet door iedereen goed benut worden. We geven een klein overzichtje van ondergewaardeerde aftrekposten.

Goede doelen

Wanneer u een gift geeft aan een goed doel, is die gift in principe aftrekbaar bij de Belastingdienst. Op deze manier kunt u als het ware dus extra geven zonder dat het u extra kost. Het is natuurlijk ook mogelijk om evenveel te geven als u normaal zou doen maar te genieten van de terug te krijgen gelden.

Wanneer u tussen de 1 en 10 procent van uw bruto inkomen schenkt aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) hebt u recht op aftrek van de giften. U bespaart hiermee een bedrag tussen de 33 en de 50 procent van de gift. Merk wel op dat het minimumbedrag aan giften minimaal € 60 moet bedragen.

Ziektekosten

Kosten voor een zorgverzekeraar zijn helaas niet aftrekbaar, maar er zijn tal van ziektekosten of ziekte gerelateerde kosten die wel degelijk aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan steunzolen, prothesen en kunstgebitten. Wanneer of in hoeverre deze niet door de verzekering worden vergoed, zijn ze aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Kosten ten behoeve van de woning

Kosten die gemaakt worden voor een lening ten behoeve van de woning zijn vaak ook aftrekbaar. Denk hierbij aan een lening om onderhoud te financieren of om erfrecht en pacht af te kopen.

Doe het goed of laat het doen

Als u geen ervaring hebt met het doen van belastingaangifte, kan het een heel gedoe zijn om te zorgen dat het allemaal klopt en zo efficiënt mogelijk is gedaan. Het zou immers zonde zijn om aftrekposten te laten liggen. Wanneer u twijfelt over de kwaliteit van de aangifte, kan het verstandig zijn om deze te laten controleren door een fiscaal specialist.