Tegenwoordig lijkt het helemaal in te zijn om als particulier woonruimtes tijdelijk aan andere particulieren te verhuren. We doelen hier voornamelijk op Airbnb, maar er zijn tal van alternatieven te bedenken die soortgelijk werken. In hoeverre is dit eigenlijk legaal en waar moet u zich aan houden?
Lokale wet- en regelgeving
Het kan voorkomen dat lokale wet- en regelgeving het verbiedt om zomaar ruimten te verhuren aan gasten. Hotels moeten eerst geheel goedgekeurd worden alvorens de kamers verhuurd mogen worden en in principe geldt zoiets ook voor Airbnb en mogen woonruimten dus ook niet zonder meer verhuurd worden. De exacte wet- en regelgeving kan achter per gemeente verschillen waardoor het handig is om bij de eigen gemeente na te vragen wat nu precies het geldende recht is.
Inkomstenbelasting
Als u zelf een particulier bent en de woning tijdelijk verhuurt zult u de netto huuropbrengsten moeten opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Gelukkig gelden er nog diverse aftrekposten; de commissie die Airbnb rekent en de kosten die het verhuur jou kosten kunt u van de netto huurprijs afhalen.
BTW
Als u stelselmatig de woning verhuurt bent u in principe een ondernemer; u doet immers niets anders dan het exploiteren van een kamer om hiermee winst te maken. U zult zich daarom moeten registreren bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst; u zult 6 % btw over de huurprijs moeten rekenen. Zolang u onder het bedrag van circa € 1800 BTW (dus een jaarlijkse huuropbrengst van zo’n € 30.000) blijft, mag u de BTW houden en heft u dus effectief geen btw.
Toeristenbelasting
Toeristen dienen toeristenbelasting te betalen. Het bedrag dat hiervoor staat, verschilt per gemeente. Zo rekent Amsterdam 5,5% van de huurprijs en Den Haag een vast tarief.