Kopen Wonen

Waar helpt een hypotheekadviseur mee?

hypotheek
Geschreven door Juridisch Advies

Een hypotheekadviseur helpt, de naam geeft het eigenlijk al een beetje weg, met het vinden van de beste hypotheek voor uw situatie. De hypotheekadviseur gaat eerst met u het gesprek aan om uw persoonlijke en financiële situatie goed in te kunnen schatten. Dit doet hij door gerichte vragen te stellen over uw huidige inkomen, dat van een eventuele partner, de aanwezigheid van kinderen en ga zo maar door.

Wanneer de hypotheekadviseur deze situatie helder voor ogen heeft kan hij een deugdelijk advies geven omtrent de te nemen hypotheek.

De adviseur let daarbij niet enkel op de huidige situatie, maar let ook op de toekomst. Wanneer er eventueel plannen zijn om kinderen te krijgen zal daar in het financiële plaatje rekening mee worden gehouden, evenals wanneer de woning fors verbouwd moet worden of er een boel eigen vermogen is. Uiteraard gaat het wel om redelijke verwachtingen; een eventuele aanstaande erfenis wordt uiteraard niet meegenomen in het advies.

Is een hypotheekadviseur onafhankelijk?

Een hypotheekadviseur zou onafhankelijk moeten zijn. In de Wet financieel toezicht (Wft) zijn tal van bepalingen vervat om de onafhankelijkheid van de hypotheekadviseur te waarborgen. Waar de hypotheekadviseur voorheen zijn loon ontving van de hypotheekverstrekker en hij of zij daarom nogal eens kon neigen de duurdere hypotheken te adviseren, wordt de hypotheekadviseur tegenwoordig betaald door de klant zelf. Op deze manier is het geheel van adviseren en verkopen honderd procent transparant en is het volledig duidelijk waar en hoe de adviseur zijn geld verdient. Het zou daarmee een onafhankelijke en betrouwbare adviseur moeten zijn die het belang van de klant voorop stelt en boven alles de klant een waardevol advies wil geven.