Wie wil zijn of haar scheiding nou niet zo soepel mogelijk laten verlopen? Waarschijnlijk wil iedereen hier een vlekkeloos proces van maken. Maar hoe zorg je er nou echt voor dat je toch niet per ongeluk in een vechtscheiding terecht komt, of voor vervelende dilemma’s komt te staan in de echtscheidingsprocedure? Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden met een huis? In dit artikel vind je enkele tips, zoals: zo maak je een stappenplan scheiden.
Scheiden met een plan
Als je wel eens gebruikt maakt van lijstjes om bij te houden wat je nog allemaal moet doen voor je werk, dan zal je weten hoe fijn het is om een lijst af te kunnen werken. In dat opzicht is scheiden niet anders. Zo maak je een stappenplan scheiden. Samen met je advocaat of mediator stel je een lijst op van dingen die je moet regelen. Denk hierbij aan scheiden met een huis, kinderen, of bepaalde schulden. Wanneer je alles vastlegt in een stappenplan, zorg je ervoor dat je structureel de belangrijkste punten af kan werken. Dit zorgt voor veel overzicht. Vervolgens worden jullie beslissingen opgenomen in een convenant. Zo kun je ook altijd zien wat jullie precies besloten hebben en kunnen hier ook geen ruzies over ontstaan. Dit maakt bijvoorbeeld scheiden met een huis of scheiden met kinderen een makkelijkere zaak. Zo maak je een stappenplan scheiden!
Samenwerken
Wanneer je trouwt is het een keuze van beiden om zich aan elkaar te verbinden. Bij een scheiding is dat niet altijd het geval, maar zal je wel moeten samenwerken om het beste van de situatie te maken. Probeer daarom, ook al is het misschien een lastige situatie, om respectvol naar elkaar te blijven. Gun elkaar de rust en tijd om na te denken over een volgende stap. Je kunt ook met elkaar blijven discussiëren, maar dit zal het proces alleen maar moeilijker en frustrerender maken. En accepteer dat het proces niet binnen een dag over zal zijn: geduld is vooral bij een scheiding een schone zaak.