Scheiden

Echtscheiding advocaat: Wanneer nodig en waar moeten we rekening mee houden?

Geschreven door Juridisch Advies

Je partner en jij hebben onlangs besloten van elkaar te scheiden. Maar wat nu? Waar moet je beginnen met het regelen van zo’n echtscheiding? Hoe duur zal het worden en waar moeten we aan denken bij het zoeken van de juiste advocaat?

In dit artikel ga ik hier dieper op in zodat uw echtscheiding hopelijk vlotjes kan verlopen zonder te veel problemen.

Is een wel of niet advocaat verplicht?

Het eerste dat je jezelf misschien afvraagt, is of het verplicht is om een echtscheiding advocaat te betrekken bij jullie echtscheiding?

Dat is heel simpel. Enkel bij het verbreken van een zogenoemde geregistreerde partnerschap is het niet verplicht om een echtscheiding advocaat in te lassen. In alle andere omstandigheden is dit echter wel verplicht. Vanaf dat er kinderen binnen uw huwelijk zijn of alle andere vormen van echtscheidingen zullen wel verplicht een advocaat moeten inlassen.

Wanneer las je best een advocaat in en doen we dit gezamenlijk of niet?

Wanneer is het een goed moment om een advocaat te zoeken? Doe je dit helemaal in het begin van de scheiding? Of eerder als er al verschillende dingen besproken zijn?

Dat hangt volledig af van jou en je partner. Als jullie een deel van de mogelijkheden onderling kunnen bespreken zonder problemen, dan kan dit al een hoop kosten besparen. Maar als er tussen jou en je partner geen gunstig woord gewisseld kan worden, dan raad ik je aan om zo snel mogelijk een advocaat erbij te halen.

Een andere mogelijke vraag is of jullie slechts één advocaat gaan inlassen voor jullie twee of ieders een persoonlijke advocaat willen? Bij een gezamenlijke advocaat kan je met je partner samen afspreken wat jullie willen en gaan doen met het ouderschap voor de kinderen zonder dat jullie elkaars haren uit het hoofd trekken. Overweeg ook mediation. Gaat dit echter niet, dan kan je best je eigen advocaat inlassen en met hem of haar je voorkeuren of eisen bespreken. Zij gaan dan voor jou het woord doen in de rechtbank.

Wat men ook gaat doen. Zoek naar een specialist. En zoek een advocaat in de regio is mijn advies. Maar deskundigheid en afstand zijn een trade-off. De meest ervaren echtscheiding advocaten bevinden zich misschien niet per se in jouw woonplaats. Maar je hoeft ook weer niet het hele land af te reizen om een gedegen advocaat te vinden. Mijn zus is bijvoorbeeld woonachtig in Hellevoetsluis. Deze echtscheiding advocaat nabij Hellevoetsluis zou voor haar de beste optie zijn. Dit kantoor bevindt zich in Brielle, wat met de auto ongeveer een kwartiertje of minder rijden is. Dit is fijn dichtbij maar ook een van de meest ervaren letselschade advocaten van de provincie Zuid-Holland.

NAP gegevens:
Advocatenkantoor Elmers
Adres: Kaaistraat 1, 3231 KC Brielle
E-mail: info@advocatenkantoor-elmers.nl
Telefoon: 0181 416 200

Zij zijn overigens ook actief als echtscheiding advocaat in Spijkenisse.

Er zijn veel dingen die je in gedachte moet houden als jullie gaan scheiden. Probeer goed na te denken over alle mogelijke opties en vergeet vooral niet dat een advocaat een kostelijk grapje is. Zoek dus zoveel mogelijk informatie op vooraleer je verdere stappen neemt.