Familie & Relatie Scheiden

Heb ik rechten op de inboedel na scheiding?

scheiding
Geschreven door Juridisch Advies

Scheiden is altijd een nare aangelegenheid. Uiteraard is het persoonlijke aspect alleen al meer dan vervelend, maar het verdelen van de boedel kan soms nog meer problemen met zich mee brengen. Toch heeft lang niet iedereen rechten op de inboedel als er een scheiding heeft plaatsgevonden.

Heb ik recht op een deel van de boedel?

U heeft als gewezen echtgenoot, zoals dat heet, lang niet altijd recht op een deel van de boedel. Dat is alleen het geval als er een gemeenschap van goederen aanwezig is (zoals het geval is als er in gemeenschap van goederen is getrouwd of er een geregistreerd partnerschap is) of op een andere wijze een gemeenschappelijkheid van goederen is afgesproken in bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract. Vroeger, enkele decennia terug in de tijd, was het heel normaal om in gemeenschap van goederen te trouwen. Tegenwoordig is dat lang niet altijd meer het geval en wordt er vaak onder huwelijkse voorwaarden getrouwd.

Verknochte goederen

Ongeacht of er een gemeenschappelijkheid van goederen is, geldt dat zogenaamde verknochte goederen bij één van beide partners hoort. Stel dat u van uw opa een prachtig, antiek zakhorloge hebt ontvangen en daarna bent getrouwd (of eerst bent getrouwd en het daarna hebt gehad – de volgorde is irrelevant) dan wordt dat gezien als een verknocht goed. Het horloge hoort immers echt bij u; het is een tastbare herinnering aan uw opa. Voor uw partner is het emotioneel waarschijnlijk van veel geringere waarde dan het voor u is.