Een financieel overzicht kan voor heel veel duidelijkheid zorgen. Bij sommige particulieren is de administratie een grote chaos en kan het heel lastig zijn om te zien waar nu precies welke uitgaven naartoe gaan. Om dat te voorkomen kan er dus een financieel overzicht gemaakt worden.
Vaste en variabele lasten
In een dergelijk overzicht worden vaste en variabele lasten van elkaar onderscheiden. Vaste lasten zijn lasten die letterlijk elke periode in dezelfde vorm terugkomen. Denk hierbij aan de wegenbelasting, kosten voor de hypotheek of huur, telefoonrekening, energierekening en verzekeringen. Variabele lasten zijn lasten die onregelmatig zijn en in hoogte sterk kunnen variëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstof voor de auto, voedsel en cadeaus voor verjaardagen.
Groepeer de uitgaven
Om het overzichtelijk te houden is het handig om uitgaven te groeperen. Kijk per maand wat u hebt uitgegeven aan bijvoorbeeld de auto, en laat hier dus niet alleen de brandstof onder vallen, maar ook zaken als onderhoud, bekeuringen en parkeerkosten. Op die manier weet u precies wat de auto u elke maand kost en kunt u dus ook eenvoudig zien op welke posten u kunt besparen. Besteedt u elke maand tientallen euro’s aan parkeergeld dan zou u eens kunnen kijken of het niet mogelijk is iets verder weg te parkeren op een gratis parkeerplaats.
Bestudeer het overzicht en trek conclusies
Door het overzicht goed te bestuderen kunt u er achter komen of en waarop u kunt besparen. Het is verstandig eerst de vaste lasten eens goed te bekijken. Wanneer u immers hierop kunt besparen, hebt u elke maand weer voordeel zonder dat het u elke maand weer inspanningen kost. Vervolgens zou u kunnen kijken of u op de variabele lasten kunt besparen. Wanneer u hierop wil besparen zal dat elke maand weer discipline vergen omdat u bijvoorbeeld goedkoper boodschappen moet doen of meer moet fietsen in plaats van met de auto gaan.