Carrière Werkomgeving

Tips voor conflicten op het werk

werk conflicten
Geschreven door Juridisch Advies

Werken hoort leuk te zijn en het kan voor zeer veel persoonlijke narigheid zorgen als dat niet het geval is. Met tegenzin naar het werk gaan, waar u nota bene toch vaak 40 uur per week aanwezig bent en een groot deel van uw leven zich afspeelt, is niet fijn en kan zelfs nadelig voor de gezondheid zijn.

Omdat conflicten op het werk dus ook zo goed mogelijk moeten worden uitgesproken, geven we een aantal tips om conflicten te voorkomen en indien dat niet meer mogelijk is, ze op te lossen.

Wat is de grondslag van het conflict?

Als er een conflict speelt, is er vaak een dieper gelegen probleem dat aan het conflict ten grondslag ligt. Het conflict is vaak niet het daadwerkelijke conflict, maar toevallig een uitbarsting omdat het onderliggende probleem al tijden doorrommelt. Probeer uit te vogelen waar het nu precies over gaat en bedenk hoe dat op te lossen is.

Probeer het uit te praten

Spreek eens een uurtje met de leidinggevende en spreek voor aanvang af dat jullie elkaar de ruimte willen gunnen om het verhaal te doen. Het is immers in het belang van beiden om het conflict zo snel mogelijk op te lossen. Met uitspreken van het conflict bereikt u veel meer dan wanneer u direct met juridische stappen begint te dreigen.

Stap naar de ondernemingsraad

De ondernemingsraad kan u helpen het conflict uit te praten en u mogelijk adviseren bij de te nemen stappen.

Ga op zoek naar een andere baan

Als u het conflict echt niet meer op kunt lossen of er simpelweg geen moeite meer voor wil doen omdat het u allemaal niet waard is, ga dan op zoek naar een andere baan. Er is altijd wel ergens een betere baan, en bij een conflict hebt u redenen genoeg om die ook daadwerkelijk te gaan zoeken. Een baan is het niet waard om u persoonlijk te slopen, en een arbeidsconflict kan dat op den duur wel bereiken.