Fiscaal

Hoe dien ik een bezwaarschrift in tegen de Belastingdienst?

Geschreven door Juridisch Advies

Bent u het niet eens met een beslissing van de Belastingdienst? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken met een bezwaarschrift. Let er wel op dat u dit moet doen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. U kunt dit zowel als particulier doen als ook zakelijk. In dit artikel bespreken we waarover en hoe u een bezwaarschrift kunt indienen tegen de Belastingdienst. En wat te doen als deze wordt afgewezen.

Waarover kunt u bezwaar over indienen bij de Belastingdienst?

U kunt onder meer een klacht of een bezwaarschrift indienen bij de Belastingdienst als u het niet eens bent met:

  • Uw aanslag inkomstenbelasting
  • Een boete
  • Uw toeslag
  • Een naheffingsaanslag btw

Digitaal of schriftelijk bezwaar

Op de site van de Belastingdienst zelf kunt u zien wat u het beste bij welk bezwaar kunt doen. Bij een boete kunt u zo bijvoorbeeld schriftelijk bezwaar maken of dat doen via uw DigiD. Heeft u digitaal (dus via DigiD) uw bezwaar ingediend? Dan kunt u online volgen hoe ver de Belastingdienst is het met behandelen ervan. Schriftelijk bezwaar doen? Vermeld dan in ieder geval de volgende zaken in de brief:

  • Uw naam en adres
  • Het aanslagnummer of het kenmerk van de boete
  • Dat u bezwaar maakt tegen de boete
  • De reden waarom u het niet eens bent met de boete
  • De datum van ondertekening
  • Uw handtekening

3 tips bij het indienen van een bezwaarschrift

Het indienen van een bezwaarschrift bij de Belastingdienst is niet altijd nodig. Controleer altijd eerst wat u in uw situatie het beste kunt doen. Misschien dat er andere mogelijkheden zijn. In ieder geval kunt u de onderstaande 3 algemene tips aanhouden om uw bezwaar succesvol te laten zijn.

Tip 1: Kom met harde feiten

De meeste winst behaalt u als u harde feiten weet aan te dragen. Feiten die over uw situatie gaan en die een inspecteur of een heffingsambtenaar niet kan weten. 

Tip 2: Schakel een deskundige in (mits nodig)

Als er veel op het spel staat is het verstandig om een deskundige in de arm te nemen. Die weten welke feiten belangrijk zijn en voorkomt ook dat deze feiten ongunstig kunnen uitpakken. Een adviseur inschakelen is echter niet verplicht. Ook als u naar de rechter wilt stappen over fiscale aangelegenheden is een adviseur niet verplicht. Wel kan een adviseur of een advocaat u helpen met voeren van fiscale procedures.

Tip 3: Bellen

Kijk goed bij welke instantie u het bezwaar moet inleveren. Dat staat op het formulier wat u heeft ontvangen. Dat kan dus de Belastingdienst zijn, maar ook de gemeente zelf. Bel vervolgens met bijvoorbeeld die gemeente of Belastingdienst en maak duidelijk waarom u het niet eens bent met de beslissing. U kunt meteen ook om een toelichting vragen. Vaak komt u er op deze manier al met de betreffende instantie uit. 

Bezwaar tegen de Belastingdienst afgewezen?

Het kan voorkomen dat het bezwaarschrift tegen de Belastingdienst wordt afgewezen. Het is dan verstandig om degene die het bezwaar heeft behandeld te bellen. In sommige gevallen kan de kwestie dan alsnog worden opgelost. Wanneer dit niet het geval is, kunt u naar de belastingrechter gaan. Dat kan met of zonder een advocaat en kan zelfs ook digitaal.