Uncategorized

Alles wat je moet weten over het consumentenrecht online

Waar je ook woont en wat voor werk je doet: we zijn allemaal consumenten en de steeds meer van onze aankopen vinden online plaats. Anders dan bij traditionele aankopen in de winkel is de factor vertrouwen bij een online aankoop van cruciaal belang voor de consument. In de winkel kun je de producten zien, je hebt direct contact met de verkoper en ontvangt een bonnetje bij de aankoop. Op geen enkel moment verlies jij het product dat je gaat kopen uit het oog. Als je de kwaliteit van het product wilt controleren vraag je een medewerker of je het product even uit mag pakken en als deze dat weigert kun je altijd nog besluiten om van de aankoop af te zien. Online is dit echter heel anders. Het is lastiger om in te schatten hoe het product er precies uitziet en je hebt veel minder zicht op de transactie. Gelukkig wordt je beschermd door het consumentenrecht bij online aankopen. Maar welke rechten heb je?

Consumentenrecht bij aankoop webwinkel

Online aankopen vallen onder kopen op afstand. Een online aankoop bij een bedrijf is altijd een koop op afstand. Aankopen bij een particulier vallen niet onder kopen op afstand, denk aan een platform als Marktplaats. Als consument heb je standaard recht op veertien dagen bedenktijd. Dit geldt echter niet bij producten die op maat zijn gemaakt, zoals op maat geknipte gordijnen of een gegraveerde ring. De verkopende partij maakt doorgaans duidelijk of er sprake is van bedenktijd en hoeveel dagen deze zichttermijn loopt. Je bedenktijd begint de dag na de levering. Bij een bestelling van meerdere producten gaat het termijn in op de dag na levering van het laatste product of onderdeel.

14 dagen bedenktermijn

Wanneer je recht hebt op 14 dagen bedenktijd en je de producten in originele verpakking terugstuurt binnen deze veertien dagen, krijg je altijd je geld terug. In principe heb je het recht om het product uit te pakken en uit te proberen, maar je dient hier wel redelijk mee om te gaan. Breng de verpakking geen onnodige schade toe en zorg ervoor dat het product geen gebruikerssporen vertoont. Is een product in waarde verminderd door gebruik? Dan kan de verkoper de prijs verminderen. Dit dient de verkoper wel eerst te communiceren. Wil je de producten terugsturen? Dan dien je dit binnen je bedenktijd bij de verkoper te melden. Sommige verkopers hanteren andere termijnen, zoals 30 dagen. De bedenktijd gaat in als je het product ontvangt en eindigt wanneer je deze terugstuurt. Je mag het product dus echt 14 dagen uitproberen. Zorg dat je het ontvangst- en verzendbewijs bewaart om dit achteraf aan te kunnen tonen.

Niet goed? Geen geld terug!

De meeste conflicten ontstaan wanneer koper en verkoper een andere interpretatie hebben op wat redelijk is. Wanneer je als consument denkt dat je aan alle regels voldoet, maar geen restitutie op je aankoop krijgt, kun je een aantal dingen doen. Wanneer het een aankoop betreft met een hoge waarde doe je er verstandig aan om juridische hulp in te schakelen. Kijk eens op de website van advocatenkantoorphea.nl om meer te weten te komen over de juridische bijstand die je kunt krijgen.