Uncategorized

Wat moet ik weten bij het kiezen van een accountant?

Een account is een veelzijdig beroepsexpert die je kan helpen met je persoonlijke financiële vraagstukken, maar ook voor de zakelijke onderwerpen kun je bij een accountant terecht. Je accountant stelt de jaarrekening op en adviseert over de financiën en administratie. Een accountant word je niet zomaar. Het is een bescherm beroep en de term accountant is dus echt alleen voor de professionals bedoeld. Een accountant vervult een cruciale rol in de maatschappij en is om deze reden dan ook gebonden aan strenge eisen en regelgeving. Naast het controleren van cijfers en jaaropgaves is een accountant ook een bekwame adviseur die precies weet hoe je het maximale uit jouw onderneming haalt op het gebied van financiën.

Kenmerken accountant

Een accountant speelt een belangrijke rol op het gebied van de financiële administratie van jouw onderneming. Zo stelt hij de jaarrekening op of controleert deze op onvolledigheid en correctheid. Om dit te kunnen doen heeft je account bepaalde informatie nodig. Je accountant krijgt toegang tot en verantwoordelijkheid over privacygevoelige en cruciale informatie en daar dient professioneel mee omgegaan te worden. De titel accountant wordt daarom pas verkregen na een uitgebreide opleiding en praktijkervaring. Accountants zijn gebonden aan vijf fundamentele beginselen: 

  • professionaliteit;
  • integriteit;
  • objectiviteit;
  • vakbekwaamheid en zorgvuldigheid;
  • vertrouwelijkheid.

Volg je gevoel

In Nederland heet een accountant die staat ingeschreven in het accountantsregister van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een registeraccountant (RA). Een registeraccountant heeft de wettelijke bevoegdheid om een controleverklaring af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening. Belangrijk bij het bepalen of een accountant een geschikte partner is voor jouw onderneming is het gevoel. Een goede accountant laat niet alleen merken kennis van zaken te hebben, maar is ook een prettige gesprekspartner die begrijpt wat je zegt en die jij ook kunt begrijpen. Alleen dan haal je het maximale uit jullie zakelijke relatie. 

Accountant bij jou in de buurt

Je kunt een accountant in Nieuwegein inschakelen als je een startende ondernemer bent, maar ook grote bedrijven kunnen profiteren van de kennis en adviezen van een accountant.  Met behulp van je accountant laat je jouw onderneming groeien op verantwoorde wijze. Neem contact op met een accountant bij jou in de buurt. Deze kent de omgeving en het is prettig om het accountantskantoor in de buurt van je onderneming te hebben.