Het inschakelen van een aan- of verkoopmakelaar heeft diverse voordelen. We zullen beide kanten van een makelaar (zowel de kant van aankoop als die van verkoop) belichten en de voor- en nadelen benoemen.
Aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar helpt bij de aankoop van een woning. Doordat de makelaar over veel vakkennis beschikt, kan hij of zij goed beoordelen of een bepaalde vraagprijs al dan niet redelijk is. Ook kan een aankoopmakelaar mee met de bezichtiging van de woning en zo aangeven wat de mogelijke nadelen van de woning zijn. Op die manier wordt de kans op een miskoop fors verkleind en voelt het wat gemakkelijker om de beslissing van wel of niet kopen te maken. U hebt dan immers degelijk advies over de staat van de woning – iets wat toch wel geruststellend (of juist niet!) werkt.
Toch kan een aankoopmakelaar overbodig voelen. Als u zelf goed onderzoek doet naar de woningmarkt, kan u zelf ook wel redelijk inschatten of een bepaalde vraagprijs goed, te hoog of juist te laag is. Dit kan voornamelijk door de woning met vergelijkbare woningen in de buurt te vergelijken.
Verkoopmakelaar
Het lijkt tegenwoordig helemaal in om een woning zelf te verkopen en dit dus niet meer via een makelaar te doen. Toch kan de makelaar helpen bij verkoop van de woning. Hij doet immers meer dan simpelweg het taxeren van de woning. Ook bij het gehele verkoopproces kan de makelaar u van dienst zijn. Bovendien kan de makelaar helpen om biedingen goed te keuren of af te wijzen. Aangezien hij veel kennis van de markt heeft, heeft hij het vermogen om te beoordelen of biedingen naar waarde zijn.
Een verkoopmakelaar is echter vrij prijzig; de kosten lopen al snel in de honderden euro’s. Het loont soms de moeite om eerst zelf te proberen de woning te verkopen en als dit niet lukt een verkoopmakelaar in te schakelen.