Financiële zaken

Heb ik recht op een vergoeding na een verkeersongeval?

Geschreven door Juridisch Advies

Ongelukken schuilen in een klein hoekje, zo ook in het verkeer. Jaarlijks lopen honderden Nederlanders letselschade op vanwege een verkeersongeval. Van een simpele kop-staart botsing tot meer serieuze ongevallen: helaas komen ze vaker voor dan wenselijk. In dit blog vertellen we wat letselschade inhoudt, wanneer je recht hebt op een vergoeding na een verkeersongeval en hoe en waar je deze schade kunt claimen. 

Letselschade? Zoek rechtshulp

Letselschade kan zowel lichamelijk en/of psychisch opgelopen worden. Wanneer je betrokken raakt bij een verkeersongeval dan is dat vaak erg schrikken en een ingrijpende gebeurtenis. Je maakt een verlies, maar ook allerlei kosten die je zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben. De veroorzaker van het ongeval kan aansprakelijk gesteld worden. De schade zal verhaalt worden op deze partij. Het proces is vaak ingewikkeld en lastig. Het kan verstandig zijn om een derde partij in te schakelen die voor jouw belangen opkomt. Een letselschadeadvocaat in Rotterdam kan je hierbij helpen. Zij gaan namens jou de discussie en onderhandelingen aan. Een letselschadeadvocaat beschikt over de nodige kwaliteiten en kennis van de wet- regelgeving om dit proces in goede banen te leiden.

Wanneer wel of geen recht op vergoeding?

Je hebt vrijwel altijd recht op een schadevergoeding wanneer iemand anders de schade heeft toegebracht. Hij of zij moet de te nog te lijden schaden vergoeden, zowel materieel als immaterieel. Het is hierbij wel belangrijk dat je beschikt over voldoende bewijsmateriaal. In Nederland geldt: ‘wie eist, die bewijst’. Ook hier kan een letselschadeadvocaat je bij helpen. Het uitzoeken en aanleveren van de bewijsstukken kan immers een uitdagende klus zijn. 

Of je ook recht heb op een vergoeding wanneer jij de veroorzaker bent van een verkeersongeval, is afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Je WA-verzekering dekt de schade van het slachtoffer, maar als je ook jouw schade wilt claimen bij de verzekering dan zal dit waarschijnlijk alleen lukken als je een allrisk dekking hebt.

Schade claimen bij de verzekering

Na het verkeersongeval moet je eerst je eigen verzekering(en) aanspreken. Vervolgens pas die van de tegenpartij. Zoals hierboven beschreven, speelt de soort dekking die hebt gekozen een rol bij de schadeclaim die wel of niet kunt indienen. De afhandeling van letselschade kan lang duren. Als je een whiplash of gebroken rug hebt opgelopen dan kan de zaak in veel gevallen niet worden afgesloten. Je mag daarom als verzekerde na 3 jaar een andere partij inschakelen.

Juridische en emotionele hulp

Als verkeersslachtoffer kun je voor emotionele hulp terecht bij Slachtofferhulp Nederland. De organisatie biedt emotionele hulp in de vorm van tips en adviezen. Om een goede afhandeling van je letselschadeclaim te waarborgen, is het inschakelen van juridische hulp altijd een goed idee.