Financiële zaken Ondernemen

Een doorstart maken? Dit komt er allemaal bij kijken

doorstart maken
Geschreven door Juridisch Advies

 

Wanneer een bedrijf failliet is verklaard, houdt het meestal op met bestaan. De bezittingen worden verkocht en het opgebrachte geld wordt verdeeld onder de schuldeisers. Toch loopt het niet altijd op deze manier. In sommige gevallen is er een doorstart mogelijk. In dit artikel vertellen we meer over wat een doorstart precies inhoudt, en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is een doorstart?
De term ‘doorstart’ is een verzamelnaam voor oplossingen die gericht zijn op het veranderen van de discontinuïteit van de gezonde delen van de onderneming. Een doorstart wordt ook wel eens ‘technisch faillissement’ genoemd. Een onderneming die in aanmerking wil komen voor het maken van een doorstart, moet eerst failliet worden verklaard. Dat jouw bedrijf failliet is verklaard, betekent dus niet direct dat het gaat om een definitief einde. Vaak kunnen de bedrijfsactiviteiten, in een gewijzigde vorm, doorgezet worden met een doorstart. Een aantal voordelen die bij een doorstart komen kijken zijn:
-De schulden blijven achter in de oude onderneming
-Je kunt vaak voordelig materialen en machines kopen van de curator
-De huisvestingskosten kunnen omlaag
-Je kunt betere prijzen en condities bespreken met leveranciers

Het inschakelen van een specialist
Een faillissement kan erg complex zijn. Het is daarom verstandig om een specialist of een expert in te schakelen die je op het gebied van faillissementen kan helpen. Als ondernemer met een failliet verklaard bedrijf heb je immers genoeg aan je hoofd. Met de specialist kun je het faillissement zo goed mogelijk afhandelen en ook de mogelijkheden voor een doorstart bekijken. Kan uit het gesprek geconcludeerd worden dan er realistische kansen zijn voor een succesvolle doorstart? Dan is het tijd om een nieuw ondernemingsplan op te stellen.

Een doorstart in plaats van faillissement
Heb je besloten om een doorstart te maken? Dan heeft dit invloed op de afhandeling van het faillissement van jouw oude onderneming. Je kunt hierbij denken aan het voldoen van de schulden van leveranciers waar je in de toekomst weer mee in zee wilt gaan. Het is hierbij logisch dat, wanneer een leverancier ziet dat jij onder een andere naam opnieuw begint met ondernemen, niet gelijk met je wilt samenwerken. Met deze factoren, en andere belangrijke factoren, moet dan ook rekening gehouden worden in het nieuwe ondernemingsplan dat opgesteld moet worden.

Tijd voor een nieuw plan
Bij het opstellen van een nieuw ondernemingsplan is het vooral belangrijk om realistisch terug te kijken naar de factoren die binnen jouw oude onderneming goed verliepen, maar ook naar de zaken die aan het faillissement hebben bijgedragen. Het analyseren van de sterke en zwakke punten is hierbij essentieel.

Op basis van het nieuwe, sterke ondernemingsplan kun je als ondernemer hopelijk genieten van het succes van de doorstart!

Bron: Pexels