Werkomgeving

Wanneer een pre-employment screening laten uitvoeren?

Geschreven door Juridisch Advies

Bij het aannemen van nieuwe medewerkers is het in veel gevallen verstandig om een pre-employment screening uit te laten voeren. Met pre-employment screening vraag je informatie op over een potentiële medewerker, waarmee je de integriteit en betrouwbaarheid van deze persoon kunt verifiëren. Dit is met name belangrijk wanneer een medewerker met vertrouwelijke gegevens moet gaan werken. Bij een pre-employment screening wordt de correcte identiteit vastgesteld, en er zijn verschillende keuzes mogelijk om het CV te toetsen op juistheid, opleidingen en diploma’s te verifiëren en om een referentieonderzoek te doen naar werkervaring van de laatste jaren.

Waar kan op worden getoetst bij pre-employment screening?

Bij een pre-employment screening kan op meerdere dingen getoetst worden, afhankelijk van de wensen van de klant. Er kan een Verklaring Omtrent Gedrag worden opgevraagd, er kan financieel onderzoek worden gedaan, afhankelijk van de functie en de bijbehorende risico’s, en er kan zelfs een omgevingsonderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld om te kijken of er criminelen in de nabije omgeving zijn. Ook wordt veel gekeken naar het online gedrag van de persoon in kwestie. De beoogde functie die de persoon zal krijgen is meestal bepalend voor de keuze van de onderzoeksvelden. Als iemand met kinderen, slachtoffers van geweld of geld werkt, of in een positie komt waarbij met hoog vertrouwelijke gegevens wordt gewerkt, is het belangrijk om een goede risicoafweging te maken over iemands integriteit en of iemand mogelijk chantabel kan zijn.

Wat kan er uit een dergelijk onderzoek komen?

Er is een goede reden waarom bedrijven regelmatig een pre-employment screening laten uitvoeren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de CV’s onwaarheden bevatten. In een kwart van de CV’s staan zelfs ronduit bewuste leugens. 18% van de sollicitanten liegt over een opleiding waarvan geclaimd wordt dat zij deze succesvol hebben afgerond, en 15% van de sollicitanten heeft een strafblad. Betrouwbaar en integer personeel is vaak een kritische succesfactor voor een organisatie, vandaar dat er regelmatig een pre-employment screening wordt uitgevoerd. Dit leidt niet alleen tot een hoge kwaliteit van het werving- en selectieproces, maar ook tot een bedrijfscultuur waarin betrouwbaarheid en integriteit hoog in het vaandel staan.