Huren Wonen

Waar op letten bij het tekenen van een huurcontract?

huurcontract
Geschreven door Juridisch Advies

Bij het tekenen van een huurcontract zult u met een bepaald aantal zaken rekening moeten houden. Om het wat duidelijker te maken geven we enkele tips omtrent deze huurcontracten die lang niet altijd even juist zijn opgesteld.

Lees het contract goed door

Vaak gaat men er onterecht van uit dat de kleine letters allemaal wel goed zullen zijn of dat het standaard juridisch gebrabbel is waar u toch niks van kunt begrijpen en wat toch volkomen dicht is getimmerd. Dit is echter niet het geval; wanneer u rustig leest zult u een huurcontract wel prima kunnen begrijpen. Het is van belang dat u dit ook daadwerkelijk doet om te voorkomen dat u akkoord gaat met zaken waar u helemaal niet mee akkoord wil gaan.

Borg

Vaak wordt er een borg gevraagd ter hoogte van twee maandlonen. Dit is om eventuele schade in de woning te kunnen betalen. Houd er rekening mee dat deze borg dus flink kan zijn of probeer de borg te verlagen door korting te bedingen. Vaak zal dit u helaas niet lukken maar u kunt het in ieder geval proberen.

Meet het oppervlakte na

Soms wordt er gesjoemeld met het oppervlakte van de woonruimte. Meet op uw gemakje de woonruimte eens na en kijk of de prijs hiermee in overeenstemming is (er zijn rekenschema’s die eenvoudig voorrekenen of de huurprijs redelijk is); soms hebt u recht op huurverlaging als het oppervlak niet goed is berekend!

Parafeer elke pagina van de overeenkomst

Door elke pagina van de overeenkomst afzonderlijk te ondertekenen of van uw paraaf te voorzien, voorkomt u dat er later zonder jouw toestemming pagina’s worden toegevoegd. Een pagina zonder paraaf is immers niet door jou gesigneerd en dus niet geldig.