Carrière Starter

Waar moet je op letten bij het tekenen van een contract?

contract tekenen
Geschreven door Juridisch Advies

Iedereen op de arbeidsmarkt is ooit ergens als starter begonnen. Als starter hebt u over het algemeen geen of nauwelijks relevante werkervaring en hebt u dus ook geen idee hoe een goed contract in elkaar zit. Het kan voorkomen dat er vervelende punten in staan maar die u accepteert omdat u geen idee hebt dat het niet de normale gang van zaken is.

Schriftelijk

Zorg dat werkelijk elke afspraak of toezegging die u krijgt schriftelijk wordt vastgelegd. Een werkgever kan u nu wel beloven dat een keertje vrij voor de tandarts geen probleem is, of dat het in orde is als u een keer wat eerder de kinderen van school haalt, maar als er achteraf gezeur om komt hebt u geen poot om op te staan.
Het schriftelijk vastleggen is niet enkel en alleen een teken van wantrouwen jegens de werkgever. Het kan immers ook zo zijn dat u werkgever de afspraak vergeet, niet meer precies weet hoe het in elkaar stak of dat u simpelweg een andere leidinggevende krijgt die niet op de hoogte is van de afspraken.

Concurrentiebeding

Veel contracten zijn voorzien van een concurrentiebeding. De opzet hiervan is duidelijk en voor de hand liggend: de werkgever wil voorkomen dat de werknemer met alle inside information bij de concurrent aan de slag gaat of er als zelfstandige met de klanten vandoor gaat. Om dit te voorkomen wordt het de werknemer vaak verboden binnen een grote straal de eerste paar jaar na het ontslag werkzaamheden te verrichten die in lijn liggen met de oud-werkgever. Omdat werkgevers het risico op dergelijke scenario’s zo ver mogelijk willen inperken, is een concurrentiebeding vaak onnodig uitgebreid en vaag. Soms verbiedt het werknemers door het hele land in dezelfde branche aan de slag te gaan binnen tien jaar na de ontslagdatum. Dat, terwijl bijvoorbeeld een dakdekker in het oosten van het land totaal geen concurrentie vormt voor een dakdekker in het westen. Ga dus na of er in uw contract een dergelijk beding staat en of deze logisch en begrijpelijk is.