Carrière Werkomgeving

Waar heeft u als werknemer recht op?

werknemer
Geschreven door Juridisch Advies

Als werknemer bent u in dienst van de werkgever. Dat houdt in dat u in beginsel alles moet opvolgen wat de werkgever van u vraagt. Gelukkig kennen we in Nederland geen slavernij en is dat alles dus beperkt aan tal van wet- en regelgeving. De werkgever mag niet het onredelijke van u vragen, maar wanneer is iets eigenlijk onredelijk?

Moet ik alles doen wat mijn werkgever verlangt?

U dient gevolg te geven aan alles wat de werkgever van u verlangt zolang dit in redelijkheid binnen de functieomschrijving valt. Iemand die als advocaat bij een groot advocatenkantoor solliciteert, hoeft dus niet akkoord te gaan met het schoonmaken van de wc’s. Andersom hoeft iemand die wc’s schoonmaakt niet akkoord te gaan met het aannemen van telefoongesprekken en het ontvangen van klanten als hier met geen woord over in de functieomschrijving is gerept.

Het welzijn van de werknemer

De werkgever is in principe verplicht om voor het welzijn van de werknemer te zorgen. Dit houdt in dat de werkgever zich moet houden aan de ARBO wetgeving en geen onredelijke werktijden mag vragen. Wanneer de werkgever zich hier niet aan houdt zijn er tal van mogelijkheden om dit te melden.

Gelijk hebben en gelijk krijgen

Als u ergens recht op hebt, betekent niet dat u dat recht ook altijd maar moet claimen. Net zoals werknemers het niet zullen waarderen als een werkgever zich altijd en alleen maar aan de regels houdt en niets meer doet dan dat, zal een werkgever het niet waarderen als een werknemer zich er altijd met het minimale vanaf wil maken en nooit eens iets voor het bedrijf waar hij werkt over heeft. Wanneer er voortdurend van alles gebeurt wat niet in de haak is dan is het uiteraard het recht van de werknemer om hier iets van te zeggen. Toch verdient het de aanbeveling om coulant te zijn en niet elk wissewasje te melden of elk recht, hoe klein dan ook, te exploiteren. U schept daar immers vaak enkel onvrede mee en verstoort de band tussen werkgever en werknemer.