Ondernemen Startup

Subsidies voor startende ondernemers

Starter subsidie
Geschreven door Juridisch Advies

Ondernemen is soms een flinke gok. Veel ondernemingen kunt u rustig opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een webshop voor kinderspeelgoed of een consultant die – met toestemming van de werkgever – buiten werktijd begint met het opbouwen van een klantenkring. Bij sommige ondernemingen gaat dit echter veel lastiger. Een supermarkt moet in één keer staan en goed draaien; dit kunt u niet vrijblijvend even proberen en na een weekje afkappen. Daarom is het van belang dat u over voldoende vermogen beschikt om een onderneming een bepaalde tijd te kunnen draaien. In de beginperiode van het ondernemen maken maar weinig ondernemingen winst en is er dus veel geld benodigd om de boel draaiende te houden. In sommige gevallen komt de overheid de ondernemer tegemoet om deze met het ondernemen te helpen.

Startersaftrek

Vrijwel elke ondernemer kan gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dit houdt in dat de belastingvrije voet verhoogd wordt. Voor beginnende ondernemers is er de startersaftrek, waarmee de zelfstandigenaftrek wordt verhoogd en er dus meer af te trekken is. Op deze manier betaalt u minder belasting. Om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek mag u in de afgelopen 5 jaar maximaal 1 jaar ondernemer zijn geweest, werkt u minimaal 1255 uren in de onderneming en is de regeling de afgelopen 5 jaar maximaal 2 maal gebruikt.

Ondernemen vanuit een uitkering

Voor uitkeringsgerechtigden zijn er diverse vormen van subsidie om aan te moedigen dat men in plaats van thuis te zitten met een uitkering, kiest voor het ondernemen. Zo is er voor WW’ers de mogelijkheid om te beginnen met ondernemen zonder de uitkering te verliezen. Voor personen in een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een soortgelijke regeling van kracht; ook zij kunnen profiteren van een subsidie op het beginnen van een onderneming.

Zo zijn er nog meer subsidies die soms wat verkapt zijn (zoals een verhoging van de zelfstandigenaftrek, wat in feite dus ook een subsidie vormt). Houd er echter goed rekening mee dat er vaak uiteenlopende eisen zijn om voor dergelijke subsidies in aanmerking te komen.