Ondernemen Zakelijk advies

Pensioenregelingen voor ondernemers

pensioenregeling
Geschreven door Juridisch Advies

Als u ondernemers vraagt de voordelen van het ondernemen op te noemen, krijgt u steevast het begrip vrijheid te horen. Een werknemer is gebonden aan van alles en nog wat terwijl een ondernemer alle vrijheid van de wereld heeft. In iets genuanceerdere variant is dat inderdaad het geval. Het grote nadeel daarvan is echter dat een ondernemer veel zelf moet regelen en praktisch overal zelf aan moet denken. Zo ook met pensioenregelingen. U hebt als ondernemer eigenlijk een keuze uit twee zaken: wel een pensioen regelen of geen pensioen regelen.

Moet ik wel een pensioen regelen?

Het hebben van een pensioenregeling is niet verplicht. Als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt kunt u recht hebben op een AOW uitkering. Netto is dat zo’n € 850 per maand (afhankelijk van tal van factoren); voor de meesten van u niet voldoende om het huidige levenspatroon door te zetten. Een pensioen zou dus wenselijk zijn als aanvullend inkomen. Het is niet verplicht, maar dus wel wenselijk. Toch zijn er ondernemers die geen pensioen hoeven. Vaak hebben zij een groot vermogen of een groot bedrijf wat voor veel geld verkocht kan worden; er kan dan gerentenierd worden.

Hoe vind ik een goede pensioenregeling?

Een pensioenregeling is een goede pensioenregeling als het perfect aansluit op uw persoonlijke leefsituatie en verwachtingen. De ene persoon zal gelukkig zijn met een klein pensioen terwijl de ander een groot inkomen gewend is en dat niveau graag wil handhaven. Om te zorgen dat de pensioenregeling goed aansluit kunt u het beste advies inwinnen bij een pensioenbureau of een financieel adviseur. Op die manier voorkomt u dat u denkt alles omtrent het pensioen goed geregeld te hebben, maar toch voor een nare verrassing komt te staan.