Ondernemen

Moet ik een octrooi aanvragen?

Geschreven door Juridisch Advies

Wanneer je een nieuw product op de markt wilt brengen, is het van belang om te weten of het nodig is om een patent oftewel octrooi aan te vragen. Een octrooi vraag je aan als je wilt voorkomen dat anderen jouw product voor verkoop kunnen aanbieden. Door een octrooi aan te vragen leg je vast dat jij de enige bent die jouw unieke product mag verkopen. Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je moet weten, zoals de eisen waaraan jouw product moet voldoen om een octrooi aan te vragen.

Materiële eisen voor octrooiaanvraag

Om een octrooi aan te vragen moet de uitvinding allereerst aan drie materiële eisen voldoen:

  • Het product moet echt nieuw en uniek zijn. Je mag geen octrooi aanvragen voor een product wat bijvoorbeeld door jouw eigen bedrijf al is gepresenteerd.
  • De uitvinding mag zelfs voor een deskundige op dat vakgebied niet voor de hand liggen. Het moet dus een echt inventief product zijn.
  • De uitvinding moet een technisch product of productieproces zijn en de werking van de uitvinding moet aantoonbaar zijn.

Octrooigemachtigden

Er komt veel op je af wanneer je een octrooiaanvraag wilt indienen. Daarom is het aan te raden om een octrooigemachtigde in de arm te nemen die belangrijke zaken voor je uitzoekt en regelt. Dit zijn deskundigen op het gebied van techniek en tevens juridisch onderlegd. De kosten hiervoor variëren, in Nederland tussen de tweeduizend en tienduizend euro. Het is daarom raadzaam een octrooi aan te vragen wanneer je aan voorgenoemde eisen voldoet en als je zeker denkt te weten dat je een hoge omzet zult halen.

Octrooiaanvraag in Europa

Naast de kosten voor de octrooigemachtigde ben je jaarlijks ook geld kwijt aan het in stand houden van je octrooi. Denk goed na over in welke landen je het octrooi wilt laten gelden en waar vraag zou kunnen zijn naar jouw uitvinding. Een octrooiaanvraag die je wilt gebruiken in het buitenland moet namelijk apart worden ingediend. Wanneer je meerdere landen in Europa wilt bereiken met jouw uitvinding, is het wellicht voordeliger om een Europese octrooiaanvraag te doen. Dit kan bij het Europees octrooibureau.