Familie Familie & Relatie

Jongeren en aansprakelijkheid

jongeren aansprakelijkheidsverzekering
Geschreven door Juridisch Advies

Jongeren kunnen op tal van manieren voor schade zorgen. Te denken valt aan een voetbalwedstrijdje in de buurt waarbij iemand per ongeluk een bal door de ruit schopt. Foutje, kan gebeuren. Toch moet deze schade betaald worden. Of denk eens aan iemand die bij wijze van grap iemand anders een duwtje geeft; deze persoon komt ten val en breekt twee tanden. De tandartskosten zijn niet mals, en wie gaat ze betalen?

Aansprakelijkheidsverzekering

Om dergelijke scenario’s bevredigend op te kunnen lossen, is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Veel mensen menen dat dit een verplichte verzekering is en iedereen dit heeft, maar dat is niet het geval. Toch is een dergelijke verzekering wel degelijk erg handig. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt in principe alle schade die door een gezinslid wordt veroorzaakt; minderjarige kinderen worden gratis meeverzekerd.

Wat als u geen aansprakelijkheidsverzekering hebt?

Als u schade veroorzaakt, moet u die betalen. Zo werkt het recht in Nederland. Het is aan uzelf of u die schade vervolgens door een verzekering wilt laten betalen, of dat u het liever zelf ophoest. Aangezien u op tal van manieren schade kunt veroorzaken en de schadevergoedingen soms fors op kunnen lopen, kan het verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als u die niet hebt werkt het allemaal exact hetzelfde en zult u zelf de portemonnee moeten trekken. Als u per ongeluk de smartphone van iemand anders laat vallen dan kunnen de kosten al snel oplopen; laat staan als uw zoon ergens een dure, exotische vaas omstoot en deze op de grond aan diggelen valt.