Ondernemen Zakelijk advies

De aansprakelijkheid van de ondernemer

aansprakelijkheidsverzekering
Geschreven door Juridisch Advies

Ondernemen is risico’s nemen. Risico’s die – hopelijk – vaak goed uitpakken, maar regelmatig  ook verkeerd uitpakken. Voor dat soort momenten is het zaak dat u de aansprakelijkheid van uw onderneming goed op orde hebt. Als dat niet het geval is, kunt u wel eens voor een forse kostenpost komen te staan – iets wat u uiteraard wilt voorkomen.

Waar ben ik aansprakelijk voor?

Een ondernemer is eigenlijk op dezelfde wijze aansprakelijk als particulieren dat zijn. Het enige noemenswaardige verschil is dat u in veel situaties komt die mogelijk schade kunnen opleveren. U bent misschien programmeur en bouwt een website die helaas gehackt wordt. Alle gegevens van het bedrijf liggen op straat en er is een fikse schadepost. Of u komt op bezoek bij een klant en stoot per ongeluk een dure Chinese vaas om.

Die kosten moeten gedekt worden door de ondernemer die daarvoor een schadevergoeding moet betalen. Voor veel ondernemers is het daarom verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op die manier bent u verzekerd voor dergelijke schadeposten en kunt u met een gerust hart ondernemen.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering kunnen sterk uiteenlopen. De premies zijn allereerst sterk afhankelijk van de branche waarin u als ondernemer werkzaam bent. In de bouw kunnen schadeposten al snel fors oplopen terwijl dit in andere branches minder het geval kan zijn. Ook hangt de premie af van de omvang van het bedrijf. Een bedrijf met een zeer geringe omzet zal waarschijnlijk minder risico hebben op schade dan een bedrijf met een vrij forse omzet.

Ben ik niet al verzekerd?

Sommige ondernemers menen dat ze door het afsluiten van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook gedekt zijn voor schade die binnen de onderneming wordt veroorzaakt. Dit is echter niet het geval; voor zakelijke activiteiten is een aparte, zakelijke, aansprakelijkheidsverzekering nodig om schade te dekken!

Ook interessant https://mkarreman.nl/