Familie Familie & Relatie

Bezoekregeling (klein)kinderen

bezoekregeling
Geschreven door Juridisch Advies

Rondom kinderen kan er heel veel gedoe ontstaan als een echtscheiding uitmondt in een vechtscheiding. Hele familiebanden kunnen worden verbroken; iets waar kinderen vaak meer de dupe van zijn dan we zelf soms denken. Het kan echter ook andere oorzaken hebben dat een kind niet meer met zijn of haar opa en/of oma om kan gaan. De genoemde situatie gaat uiteraard ook op voor kinderen en hun ouders. Soms zijn kinderen in een echtscheiding de speelbal van de ouders en worden ze door beide partijen tegen elkaar opgehitst. Het kan dan lastig zijn om een goede bezoekregeling in te stellen. Toch zijn daar diverse mogelijkheden voor. We benoemen er enkele.

Ouderschapsregeling

Bij een echtscheiding waarbij kinderen in het spel zijn, wordt een ouderschapsregeling opgesteld. Hierin staan alle regelingen met betrekking tot de kinderen. Er wordt vaak ook een omgangsregeling opgesteld, waarin alle regels staan over de omgang met de kinderen. Hierbij kunt u denken aan welke ouder welke dagen de kinderen heeft, waar de kinderen in de vakanties zijn, hoe de kinderen vervoerd worden en waar de kinderen feestdagen als Pasen, Kerst en Oud & Nieuw vieren.

Geef de kinderen ook een stem

Als er kinderen in het spel zijn is het erg belangrijk om te zorgen dat de kinderen ook daadwerkelijk iets te zeggen hebben. Kinderen kunnen prima kiezen bij welke ouder ze het liefste zijn en hoe vaak ze bij papa en mama willen zijn. Het is een hele aanslag op het leven van een kind als het tussen twee locaties moet reizen en eigenlijk nergens echt thuis is. Houd daar rekening mee en probeer – om een goede, objectieve regeling vast te kunnen stellen – een derde persoon te betrekken bij het opstellen van dergelijke plannen.