Familie & Relatie Overlijden

Advies voor inhoud testament

testament
Geschreven door Juridisch Advies

Een testament is iets waar veel mensen nog lang niet over na willen denken. We zullen allemaal een keer sterven, maar slechts weinigen hebben alles rondom en vooral  na dat moment goed geregeld. Een testament is ook zoiets. We weten allemaal wel dat het handig kan zijn en hebben bijna allemaal wel specifieke wensen, maar toch weigeren we massaal het goed te regelen. Maar als u het goed wil regelen, wat moet u dan eigenlijk precies in een testament zetten?

Wensen met betrekking tot de uitvaart

U hebt vast wel wensen over uw uitvaart. Wilt u gecremeerd worden of toch liever begraven? Moet het een sobere uitvaart worden of is het meer een groot feest om uw leven te vieren? Wie moet er eigenlijk allemaal uitgenodigd worden? En hoe moet de plechtigheid er verder uitzien? Al dat soort zaken kunnen in het testament worden opgenomen.

Wie krijgt wat?

Waar testamenten vooral om bekend staan is de boedelverdeling. Gedurende het leven hebt u van alles vergaard. Niet alleen geld maar ook spullen, tastbare herinneringen en andere zaken die u misschien over wil dragen. Als er niks is geregeld wordt dit alles verdeeld onder de kinderen of andere nabestaanden, maar misschien hebt u wel specifieke wensen. Denk bijvoorbeeld aan die ene antieke klok die u graag aan uw zoon schenkt en dat mooie serviesgoed dat de dochter wel mag hebben. Op deze manier voorkomt u onenigheid bij de nabestaanden over wie wat mag hebben.

Ook de financiële zaken kunnen in een testament geregeld worden. Misschien wilt u een bepaald bedrag reserveren voor kleinkinderen of moet een deel van uw vermogen gebruikt worden voor een jaarlijks terugkerende reünie, en ga zo maar door. Er valt van alles te verzinnen wat niet standaard is. Het is daarom verstandig om alle wensen vast te leggen. Op die manier weet u zeker dat uw wil wordt nageleefd.