Financiële zaken Fiscaal

Sparen in het buitenland: wat mag wel en wat mag niet?

sparen buitenland
Geschreven door Juridisch Advies

Veel mensen menen dat het sparen in het buitenland niet is toegestaan en hier hoge boetes op staan. Dat is niet het geval. Sparen in het buitenland is compleet legaal en zal zeker niet met boetes worden bestraft. Toch zitten er wat haken en ogen aan het sparen in het buitenland.

Waarom zoekt de Belastingdienst buitenlandspaarders?

De Belastingdienst zoekt buitenlandspaarders die hun inkomen niet opgeven bij de Belastingdienst in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. U bent als inwoner van Nederland verplicht om aangifte te doen, daaronder vallen ook eventuele spaartegoeden in buitenlanden. Dat er geld op een Zwitserse bankrekening staat is prima, zolang het maar bij de Nederlandse Belastingdienst wordt aangegeven. Wanneer dit niet wordt gedaan ligt er inderdaad een mogelijkheid om een boete van de Belastingdienst te ontvangen. Wanneer het vermogen echter gewoon correct wordt doorgegeven, is er niets aan de hand.

Waarom is sparen in het buitenland dan zo populair onder zwartspaarders?

Banken in Nederland hebben de verplichting om aan de Belastingdienst door te geven welk saldo er op welke rekeningen staat. De Belastingdienst kan dus zo controleren of het opgegeven vermogen juist is of dat er meer vermogen is dan er wordt opgegeven (andersom komt opvallend genoeg nauwelijks voor). Buitenlandse banken hebben die verplichting niet of leven die verplichting simpelweg niet na, waardoor de Belastingdienst geen flauw idee heeft hoeveel geld er op een bepaalde rekening in de Kaaimaneilanden staat gestald.

Sparen in het buitenland is dus prima, zolang het maar netjes wordt opgegeven bij de Belastingdienst. Alle voordelen van het sparen in het buitenland zijn dan wel zo’n beetje verdwenen waardoor het vaak veel voordeliger is om alles gewoon binnen Nederland te houden.